Mouky Healing Nature

Hledáte zdravé alternativy ke klasickým moukám? Mouky Healing Nature hravě nahradí pšeničnou mouku, ale navíc obsahují spoustu vitamínů, minerálů i bílkovin. Zvyšte výživové hodnoty svých pokrmů, vyzkoušejte pečení a vaření bez lepku s moukami Healing Nature.

BIO RAW Kokosová mouka


Vysoký podíl vlákniny a bílkovin, přirozeně bezlepková a s nasládlou chutí. Kokosová mouka hravě nahradí tu pšeničnou a dodá vašim pokrmům zajímavou chuť.

Kokosová mouka v kuchyni

Kokosová mouka se dá použít jako plnohodnotná náhrada klasické mouky, především pro pečení dortů, zákusků i palačinek. Lze ji však bez problémů kombinovat i s jinými moukami (skvěle ladí např. se lněnou nebo sezamovou).

Kromě pečení s ní můžete zahustit polévky či různé omáčky. Je vhodná jako přísada do jogurtů, koktejlů či smoothies pro zvýšení příjmu vlákniny a bílkovin.

Tip: Kokosová mouka je méně lepivá a více saje, a tak pečete-li pouze s ní, je potřeba recept mírně upravit - přidat vejce navíc a přizpůsobit poměr tekutin.

Vyzkoušejte: Kokosová kaše je chutná a sytá alternativa té krupicové. Na přípravu potřebujete kokosové mléko, které přiveďte k varu a kokosovou mouku, kterou do horkého mléka postupně přisypáváte. Kaši pak můžete dochutit dle potřeby (kakao, med či ovoce).


Složení: 100% přírodní kokosová mouka

Jakost: prémiová kvalita


RAW Cizrnová mouka


100% bezlepková, s vysokým obsahem bílkovin a s oříškovou chutí připomínající jedlé kaštany a obzvláště vhodná pro tepelné zpracování. RAW cizrnová mouka plně nahradí tu pšeničnou a stane se vavší oblíbenou ingrediencí.

Cizrnová mouka v kuchyni

Mouka z cizrny obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitamín C a B6, kyselinu listovou a železo.

Můžete z ní lehce upéct pizzu, slané krekry i sladké pečivo. Skvěle chutná v bylinkových dipech (upravena opražením na pánvi) a je důležitou součástí humusu i falafelu a ve východní kuchyni se přidává do různých druhů pečiva. Cizrnová mouka je vhodná na pečení slaného pečiva i sladkých dezertů. Zahustí omáčky i polévky nebo je vhodná také jako přísada do mletého masa či salátů. Vyrobíte z ní výborné placky, noky i knedlíky.

Tip: Chcete-li si připravit nepečený dezert z cizrnové mouky, je potřeba mouku nejdříve nasucho orestovat. Až zezlátne a začne příjemně vonět, můžete plamen stáhnout. V indické kuchyni se často restuje dozlatova a poté míchá s ghí, cukrem a voňavým kořením.

Vyzkoušejte: Cizrnová mouka se skvěle hodí na obalování. Zkuste masové nebo zeleninové řízky obalit pouze v cizrnové mouce, a to bez použití vajec či dalších přísad. Perfektně drží a při smažení nenasává tolik tuku jako klasická strouhanka.


Složení: 100% přírodní cizrnová mouka

Jakost: Prémiová kvalita

RAW Lněná mouka


Bohatý zdroj vlákniny s vysokým obsahem, vlákniny, proteinů, vitamínů skupiny B a E a minerálních látek (hořčíku, vápníku, železa, manganu, draslíku, selenu či zinku) a typicky oříškovou chutí. Lněnou mouku, která je přirozeně bezlepková využijete jako alternativu klasické mouky v teplé i studené kuchyni. Je vhodná pro low carb stravování a skvěle se kombinuje s mandlovou či kokosovou moukou.

Lněná mouka v kuchyni

Lněná mouka do sebe nasává tekutiny a nabobtnává. Proto je vhodná do kaší, polévek či na zahušťování omáček. Upečete z ní krásně křupavý domácí chléb, můžete ji použít na dochucení salátů, do jogurtů či smoothies.

Je vhodná pro RAW a bezlepkovou dietu. S její pomocí uděláte také skvělé palačinky k nedělní snídani či bohatý proteinový nápoj, který ocení každý sportovec!

Tip: Doporučená denní dávka je jedna lžíce mouky (v případě vmíchání do nápoje), při konzumaci většího množství má len projímavé účinky.

Vyzkoušejte: Upečte křupavé krekry bez lepku, kterými ohromíte návštěvu nebo potěšíte mlsouny na výletě. Stačí jen smíchat lněnou a mandlovou mouku, jedlou sodu, olej, vodu a bylinky na dochucení


Složení: 100 % přírodní lněná mouka

Alergeny: Může obsahovat stopy ořechů, arašídů a sezamu.

Skladování: Uchovávejte v chladu a suchu, mimo dosah slunečního záření.

RAW Sezamová mouka


100% bezlepková, s obsahem vitamínů a minerálů, velkým množstvím bílkovin a minimem sacharidů. Sezamová mouka ve vaší kuchyni plně nahradí klasické mouky a využijete ji v teplé i studené kuchyni do sladkých i slaných pokrmů.

Sezamová mouka v kuchyni

Kvality sezamové mouky oceníte při pečení, ale i obalování masa a zeleniny, zahušťování polévek a omáček či zeleninových karbanátků. Můžete z ní připravit placku nebo chléb.

Muffiny, lívance, buchty či RAW sušenky si vychutnáte bez výčitek a strachu o postavu. Sezamovou mouku můžete přidat i do müsli, kaší, přesnídávek či salátů pro zajímavější chuť a navýšení nutričních hodnot.


Vyzkoušejte: Ze sezamové mouky si můžete připravit sladký dezert s názvem chalva, která je populární zejména v arabském světě.

Složení: 100% sezamová mouka

Jakost: prémiová kvalita

RAW Slunečnicová mouka

Jemná oříšková chuť, vitamíny E, B1 a B3, hořčík, železo, vápník i fosfor, bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, ale žádný lepek - to je slunečnicová mouka, kterou snadno nahradíte klasickou mouku a ještě zvýšíte výživové hodnoty svých pokrmů.

Slunečnicová mouka v kuchyni

Slunečnicovou moukou můžete zahustit omáčky i polévky, přidat ji do jogurtu, pudinku nebo kaše. Skvěle se hodí do těsta!

Je ovšem vhodná i na pečení, ať už samostatně, nebo v kombinaci s jiným druhem mouky, např. kokosovou či cizrnovou. Koláče, sušenky i křupavé rohlíky ze slunečnicové mouky můžete navíc dochutit a dozdobit slunečnicovými či jinými semínky.


Tip: Slunečnicová mouka obsahuje ve 100 g až 45 g bílkovin! To je více než u jiných oříšků, masa i mléčných výrobků! Proto ji lze zařadit mezi top potraviny s obsahem bílkovin. Slunečnicová semínka obsahují malé množství sacharidů, proto je velice vhodnou potravinou pro očistné kúry a diety. 


Složení: 100% přírodní slunečnicová mouka

Jakost: prémiová kvalita

BIO KKF


Směs koření KKF (kmín, koriandr, fenykl) pro zdravé trávení. Tato trojice koření je ideální pro přípravu chutného čaje, který prospívá trávení, odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče ve střevech, která také čistí a dezinfikuje.

Účinky:

  • Kmín římský napomáhá k normálnímu trávení, odbourává plynatost a očišťuje trávicí trakt.

  • Koriandr je antimikrobiální, protizánětlivá rostlina, která také podporuje trávení.

  • Fenykl je skvělý na harmonizaci trávení.

  • Směs KKF tak prospívá trávení, ulevuje při potížích dýchacích cest, podporuje zdravou funkci ledvin i močového ústrojí, harmonizuje činnost ženských orgánů a upravuje menstruaci. Navíc podporuje zdravé spalování tuků.

Využití:

Tuto směs tří druhů koření lze využít především k přípravě ájurvédského čaje. Lze ji také přidat chlebového těsta nebo do basmati rýže, kterou krásně provoní a dochutí. V případě čaje pozor na jeho konzumaci po 18:00. Může způsobovat nespavost a časté noční močení!

Příprava čaje: Připravte si 1 litr vody, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku koriandru a 1 lžičku fenyklu nebo 3 lžičky směsi KKF. Směs dejte do vody, krátce povařte nebo zalijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat a seďte. Čaj lze pít denně teplý nebo vlažný po jídle i během jídla.



Složení: koriandr setý (Coriandrum sativum), kmín římský (Cuminum cyminum), fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

*Z ekologického zemědělství

BIO Kmín kořenný mletý


Kmín kořenný patří mezi nejstarší koření, které je ceněno pro své kulinářské i léčebné využití. Má hořkosladké aroma, výborně ladí se zeleninovými jídly a je nepostradatelným kořením při pečení domácího pečiva. Podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a čistí tělo.

Účinky:

  • pomáhá při potížích s trávením, nadýmáním a ulevuje při kolikových bolestech

  • čistí tělo a má protiplísňové a antiparazitní účinky

  • podporuje tvorbu mateřského mléka

  • podporuje zdraví dýchacího ústrojí

  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D, E a širokou škálu minerálů, například vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď a draslík

  • podle ájurvédy kmín kořenný prohřívá a působí ostře

Využití:

Nesmí chybět v kysaném zelí, zelňačce a dalších pokrmech se zelím. Přidává se do nakládané zeleniny, polévek i salátů. Je vhodný také do bylinkových omáček či pod dušená masa. Je to nenahraditelné koření do žitného chleba, ke konzervaci nebo dokonce při výrobě likérů.

Tip: Za vyzkoušení určitě stojí také vzácný, za studena lisovaný kmínový olej té nejvyšší kvality, který by neměl chybět v žádné domácí lékárničce.



Složení: kmín kořenný* (Carum carvi)

*Z ekologického zemědělství

BIO Koriandr (celý a mletý)


Vůně koriandru může připomínat pomerančovou kůru či mrkvovou nať a chuť této byliny je pikantní, lehce hořkosladká. Přidáním do ostrých pokrmů stahuje jejich pálivost, hodí se k nakládání hub či zelí i k přípravě masa. Podporuje trávení, správnou funkci slinivky a harmonizuje činnost močového ústrojí.

Účinky:

  • usnadňuje trávení těžkých a mastných jídel

  • zmírňuje nadýmání, bolesti žaludku i střev

  • podporuje správnou funkci slinivky

  • napomáhá očistě organismu od parazitů

  • harmonizuje činnost močového a pohlavního ústrojí

  • bohatý zdroj minerálů a vitamínů, jako jsou A, B1, B2, C

Využití:

Koriandr je základní součástí kari směsí. Je vhodný k nakládání hub, červené řepy, zelí, do směsí koření na úpravu všech druhů masa, při výrobě uzenin i do omáček. Dochucuje omáčky, likéry i vína a exotickou chuť dodá i několika druhům cukrovinek.

Tip: Žvýkáním koriandru můžete odstranit zápach z úst a osvěžit dech.



Složení: koriandr setý* (Coriandrum sativum)

*Z ekologického zemědělství

BIO Kurkuma (celá a mletá)


Kurkuma patří do stejné čeledi jako zázvor a je stejně tak oblíbená a zdraví prospěšná. Je charakteristická svou nádherně sytě žlutou barvou a nezaměnitelnou chutí. Využijete ji k přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů, ale také k přípravě proslulého "zlatého mléka". Kurkuma podporuje zdraví jater i srdce, posiluje imunitu a minimalizuje zánětlivé procesy.

Účinky:

  • podporuje zdraví jater, tvorbu žluči a trávení

  • udržuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, pečuje o cévní systém a posiluje unavené srdce

  • má rovněž pozitivní vliv na psychiku, nervový systém a klidný spánek

  • při pravidelném dlouhodobém užívání ulevuje při bolestech kloubů a podporuje zdraví pohybového aparátu

  • posiluje imunitu a působí jako antioxidant

  • minimalizuje zánětlivé procesy

  • z pohledu ájurvédy přináší do našeho stravování sjednocení všech základních energií - a tato harmonie je základem pevného zdraví

Tip: Díky svému prohřívacímu efektu je směs také velmi vhodná pro osoby s nízkým tlakem.

Využití:

Kurkuma je v kuchyni doslova "zlatým pokladem". Velmi oblíbená je především v indické a asijské kuchyni. Kurkumu můžeme používat samostatně nebo jako součást klasických směsí koření, jako je například známé a oblíbené kari. Využívá se v při přípravě zeleniny, luštěnin i masových pokrmů.

Kurkuma je díky své výrazné barvě často používána jako přírodní barvivo při přípravě rýže, zeleninových směsí, sýrů nebo dezertů a sladkostí. Oblíbené jsou také nápoje z kurkumy a koření, které krásně prohřejí naše tělo, prospívají psychice a potěší chuťové buňky. Jsou velmi oblíbené hlavně v chladných dnech. Z Asie pochází i recept na tzv. zlaté mléko - kombinace rostlinného mléka s kurkumou, kardamomem, chilli a zázvorem.

Tip: Umíchejte si antioxidační ranní koktejl. Do sklenice vymačkejte celou limetku. Přidejte půl lžičky mleté kurkumy, zázvoru, špetku himalájské soli a trochu černého pepře. Pokud máte rádi, můžete do koktejlu přidat ještě půl lžičky ceylonské skořice.



Složení: kurkumovník dlouhý* (Curcuma longa) - mletý oddenek

*Z ekologického zemědělství

BIO Pepř černý mletý


Černý pepř je koření, které najdeme ve všech kuchyních světa. Různým zpracováním se vyrábí pepř černý, zelený a bílý. Černý pepř je nejpoužívanější. Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso a díky prohřívacímu efektu pomáhá nastartovat metabolismus, obrourávat tuky a snižovat nadváhu.

Účinky:

  • silně prohřívá - je ideální pro osoby trpící zimomřivostí či nedostatečným prokrvením končetin

  • pomáhá nastartovat metabolismus

  • odbourává tuky a pomáhá snižovat nadváhu

  • podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému

  • používá se také při zahlenění organismu a nachlazení


Využití:

Pepř je nepostradatelným kořením, přidává se do perníků, vyrábí se čokoláda s pepřem, ochucují se jím alkoholické i nealkoholické nápoje a v Indii je oblíbený i čaj s pepřem. Hodí se k masům, přidává se do zeleninových i luštěninových jídel. Ať už samostatně nebo jako součást kořenících směsí je pepř výrazným tvůrcem chuti jídel.

Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je tvrdý, proto se přidává pouze pro aromatizaci jídla. Najdeme ho ve vývarech, omáčkách nebo v nakládané zelenině či uzeninách.



Složení: pepřovník černý* (kálí mirč, Piper nigrum) - plod

*Z ekologického zemědělství

BIO Pepř dlouhý mletý


Pepř dlouhý (pippali) má podlouhlý a tobolkovitý tvar. Je charakteristický vůní anýzu a lékořice a jemně nasládlou chutí, zachovává si ale zároveň typickou pepřovou pálivost a ostrost. Oproti klasickému černému pepři je mnohem výraznější a pikantnější. Pippali zrychluje metabolismus, napomáhá trávení a podporuje zdravou chuť k jídlu.

Účinky:

  • dle ájurvédy pomáhá dlouhý pepř při různých trávicích potížích

  • probouzí trávicí oheň - agni a klidní vatu a kaphu

  • zrychluje metabolismus, napomáhá trávení a podporuje zdravou chuť k jídlu

  • užívá se také při nachlazení a dýchacích potížích způsobených prochladnutím a chladem v těle

  • posiluje kardiovaskulární systém

Využití:

Velmi často bývá součástí různých směsí koření. Velmi chutné jsou kombinace s chilli, kari nebo s kořeními sladké chuti, jako např. skořice, hřebíček či badyán. V těchto směsích se nejčastěji používá do omáček a chutney, skvěle duchutí polévky, leča, luštěniny i maso. Skvěle chutná také v tradičním kořeněném čaji s medem a mlékem.

Tip: Můžete si namíchat vlastní domácí kořenící směs s dlouhým pepřem. Příjemná je kombinace s kardamomem, kurkumou nebo koriandrem.



Složení: pepř dlouhý *(pippali, Piper longum, bengálský pepř) - plod

* Z ekologického zemědělství

Bio Římský Kmín


Římský kmín má výraznou kořeněnou vůni i chuť a dodává pokrmům nádech orientu. Oproti klasickému kmínu má však ostřejší a mírně nahořklou chuť. Využívá se hlavně v indické a arabské kuchyni. Podporuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, podporuje kardiovaskulární systém a čistí zažívací trakt.

Účinky:

  • podporuje chuť k jídlu

  • čistí zažívací trakt a umí si poradit také s vnitřními parazity

  • ulevuje při potížích s nadýmáním a plynatostí

  • napomáhá při trávení těžších pokrmů

  • podporuje kardiovaskulární systém a posiluje jeho funkci

  • udržuje optimální hladinu cukru v krvi

  • má silné antioxidační účinky, díky kterým podporuje přirozenou obranyschopnost organismu

Využití:

Římský kmín je vhodný pro přípravu různých druhů mas, i toho mletého. Pilaf, kebab, kebabčeta, kofta - všude jej můžete přidat pro zvýraznění chuti. Bývá součástí klobás a salámů, kterým dodává charakteristickou chuť i vůni. Lze ho použít k dochucení sýrů nebo také do slaného pečiva. Pro svou pikantní chuť je součástí mnoha oblíbených kořeněných směsí, jako je např. kari koření.

Tip: Aby se rozvinula příjemná chuť i vůně, je vhodné římský kmín nejdříve opražit na sucho nebo na trošce tuku.


Složení: římský kmín* (šabrej kmínovitý, kmín, džíra, Cuminum cyminum) - semena

*Z ekologického zemědělství

BIO Skořice (celá a mletá)


Zapomeňte na čínskou skořici ze supermarketů - jakmile ochutnáte tu cejlonskou, už nebudete chtít jinou. Cejlonská skořice překvapí svou jemnější a sladší chutí s ovocným nádechem, ale hlavně obsahuje jen minimální množství kumarinu. Je měkčí, jemnější a světlejší. Může se tak konzumovat přímo rozkousáním.

Účinky:

  • blahodárný vliv na trávení

  • prohřívá organismus

  • podporuje krevní oběh

  • obsahuje účinné antioxidanty

  • má dezinfekční a antibakteriální účinky

  • při nachlazení a chřipce stimuluje pocení a pomáhá snižovat tělesnou teplotu

  • v ájurvédě snižuje Vátu a Kaphu, zvyšuje Pittu

  • pomáhá při celkové slabosti nebo rekonvalescenci organismu

Využití:

Oblíbená do teplých nápojů, k dochucení sladkých ovocných jídel, kompotů a rýžových nákypů. Využívá se také v likérnictví a bývá součástí parfémů. V exotických pokrmech ji využijete také k dochucení omáček či masa.

Tip: Smíchejte každé ráno ve vlažné vodě lžičku medu, lžičku skořice a šťávu z citronu a nastartujete svůj den zdravým nápojem.


Složení: skořice pravá* (Cinnamomum verum, skořice cejlonská)

*z ekologického zemědělství

BIO Trikatu Směs


Směs koření Trikatu tvoří pepř dlouhý (pippali), pepř černý a zázvor lékařský. Směs má silné aroma a je velmi pikantní, pálivá a vysoce prohřívací. Je vzpruhou pro trávení, pozitivně působí na kardiovaskulární i nervovou soustavu a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Účinky:

  • stimuluje Agni, tedy "trávicí oheň" a zlepšuje vstřebávání živin v těle

  • díky přítomnosti antioxidantů a vitaminu C nabízí Trikatu podporu pro zlepšení imunitního systému

  • má silné antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti

  • účinným pomocníkem při prevenci infekcí a nachlazení

Využití:

Směs je vhodná do ostřejších jídel. Výborná je pro ochucení masa i omáček zejména v indické kuchyni. Stačí přidat malé množství směsi.

Tip: Dle ájurvédy se může tato směs aplikovat při bolestech krku. Povařte pár minut špetku tohoto koření v menším množství vody a vypijte, nejlépe po jídle. 


Složení: pepřovník černý∗ (kálí mirč, Piper nigrum) - plod, dlouhý pepř∗ (pippali, Piper longum) - plod, zázvor pravý∗ (Zingiber offciale) - oddenek

*Z ekologického zemědělství

BIO Zázvor Mletý


Pálivý a prohřívací zázvor patří mezi nejoblíbenější koření po celém světě. Je také jednou z nejpoužívanějších rostlin v ájurvédě a čínské medicíně. Využívá se ve fyzioterapii, medicíně i v kuchyni. Využijete ho ve slaných i sladkých pokrmech. Prohřívá tělo, podporuje trávení a pomáhá při boji s nachlazením.

Účinky:

  • čerstvý zázvor zvyšuje Agní, ale nezvyšuje při tom teplo v těle; sušený zázvor zahřívá výrazně i tělo samotné

  • při užívání zázvoru platí zlaté ájurvédské pravidlo: všeho s mírou a citlivě pozorovat zpětnou vazbu na tělo

  • je velmi prospěšný pro trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv i žluči

  • podporuje činnost jater, srdce, pružnost cév a krevního oběh

  • pomáhá tělu v boji s nachlazením, s rýmou a úporným kašlem

  • prohřívá a vyvolává pocení

  • je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, C, E, stejně jako draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu, vápníku a železa

Využití:

Zázvor se v indické a asijské kuchyni přidává do slaných i sladkých pokrmů a marinád. Velmi oblíbený je v limonádách a čajových směsí. Je také vynikající jako součást masových i zeleninových směsí. Velmi často se pije samotný nebo jako součást dalších čajů.

TIP: Připravte si zdravý zázvorový sirup. Smíchejte 2 lžičky čerstvého zázvoru nasekaného na malé kousky ve 200 ml vody a vařte asi 30 minut. Následně přidejte 100 g cukru nebo medu a nechte směs zhoustnout. Sirup užívejte po lžičkách, můžete jej zamíchat i do čaje.


Složení: zázvor pravý* (Zingiber officinale) - oddenek

*Z ekologického zemědělství

HN Černucha Setá


Černucha setá (lidově černý kmín) má příjemnou vůni podobnou muškátovému oříšku a chutná lehce pálivě. Její typická chuť a vůně se nehodí do pokrmů, jež mají působit jemně a lahodně.

Účinky:

  • má horkou a suchou povahu, napomáhá při trávení

  • má stimulující účinky na imunitní systém

  • působí antioxidačně, protizánětlivě, antibakteriálně, antiviroticky a antimykoticky

Využití:

Používá se při pečení masa, ryb, výrobě uzenin. Je vhodná při pečení chleba a pečiva, dává se do zeleninových polévek.


Složení: černucha setá (Nigella sativa) - semena